Wielsbeke start met 'live enrollment'

Published on donderdag 29 augustus 2024
Live enrollment bij de dienst burgerzaken in Wielsbeke

Vanaf september start onze dienst burgerzaken met het proefproject 'live enrollment': wie een nieuwe identiteitskaart nodig heeft zal -na een geslaagde testfase- geen pasfoto meer hoeven mee te nemen; de foto zal rechtstreeks aan het loket worden gemaakt.  

Wielsbeke is één van de 400 Belgische gemeenten die intekenden op het 'live enrollment'-project. Het systeem is bedoeld om identiteitsfraude te voorkomen. 

Concreet houdt live enrollment in dat bij de aanvraag van een identiteitsdocument een loketmedewerker van de dienst burgerzaken live een foto zal nemen. Deze komt dan rechtstreeks op het identiteitsdocument (een identiteitskaart, Kids-ID, reispaspoort of vreemdelingenkaart) te staan. 

Deze dienstverlening is gratis en de foto voldoet onmiddellijk aan de vele strenge geldigheidsvoorwaarden.

In september wordt er opgestart met een proefperiode van een maand. Als alles vlot verloopt zal het vanaf oktober 2024 niet meer nodig zijn om nog een pasfoto mee te brengen voor de aanmaak van identiteitsdocumenten.

Opgelet:

  • Wie op zijn/haar nieuwe rijbewijs een andere foto wenst dan de foto op zijn/haar identiteitsdocument, moet wel nog een foto meebrengen. Het betreft immers een ander systeem. 
  • Pasfoto’s nemen van baby’s is niet mogelijk.