Heb je last van wespen? Mogelijk heb je een wespennest in huis, in de spouwmuur, op de zolder, in het dak, in de tuin of in de grond. Meld dit dan via www.Wespennest.Vlaanderen. Dit kan 24/7.
Via Wespennest.Vlaanderen zoek je op gemeente of postcode en doe je rechtstreeks een aanvraag voor wespenverdelging bij de brandweer. Je kan ook een afspraak maken met een professionele wespenverdelger.
Heb je (over)last van bijen? Bijen zijn beschermde en nuttige insecten die zeker niet gedood mogen worden. Ze worden vaak gratis opgehaald door een imker. Ook hiervoor kan je op www.Wespennest.Vlaanderen terecht.
Twijfel je of je last hebt van wespen of bijen? En hoe zien hoornaars er uit? Je vindt alle info in onderstaande folder.
Folder: Alles over wespen (2024)
Last van wespen? Dan kan je ook imker Kurt Lefevre uit Wielsbeke contacteren. Hij helpt je graag verder (richtprijs: 50 euro). Contact: Kurt Lefevre - Lobeekstraat 35, Wielsbeke - tel. 0478 67 03 08 of mail a13lefevrekurt@gmail.com
Wees alert voor de Aziatische hoornaar!
In 2004 is er via een scheeplading uit China een bevruchte koningin van de Aziatische hoornaar in de omgeving van Bordeaux terecht gekomen. Een incident met zeer grote gevolgen. Deze wespachtige is in hoog tempo Europa aan het koloniseren. Ook Vlaanderen is helaas bereikt. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.
In het voorjaar verlaten de koninginnen hun schuilplaats en maken ze een nieuw nest. In een eerste fase is dit klein. Dergelijke nesten maken ze altijd op een beschutte plaats; heel vaak in door mensen gemaakt locaties. Schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels, ... Ook in struiken en hagen kan een koningin een nieuw nest maken. De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meter hoogte. In dit stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren.
Onder het motto #kijkinuwkot is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis!
Hoe herken je een Aziatische hoornaar?
Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Zij is vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden. Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!
Wat moet je doen als je denkt een Aziatische hoornaar of een nest te zien?
Heb je een individu van de Aziatische hoornaar gezien, probeer dan een foto te maken en maak een melding op www.vespawatch.be. Heb je in je omgeving een nest hangen, neem dan ook een foto en plaats die eveneens op www.vespawatch.be. Belangrijk , neem ook een foto van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp. Na het plaatsen van de foto’s kan je na +/-24 uur bekijken of je melding als Aziatische hoornaar bevestigd wordt.
Indien positief voor een nest wordt contact genomen om het nest te komen verdelgen.
Verdelging is sinds augustus 2023 gratis na melding op www.vespawatch.be.
Let op!!!
Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden! De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.
Opmerking: De Europese hoornaar is inheems en zorgt in de regel niet voor overlast.
Nuttige links:
- Het Vlaams Bijeninstituut
- Vespa-Watch (breng de Aziatische hoornaars in kaart)
- Een imker voor bijen zoeken
- Alles over wespen
- Verschil tussen wespen en bijen