Fietszone gerealiseerd in schoolomgeving centrum Wielsbeke

Published on Dinsdag 01 oktober 2024
Fietszone Wielsbeke

In september werd rondom de schoolomgeving in het centrum van Wielsbeke een fietszone gerealiseerd. 

Welke regels gelden er in een fietszone?

In een fietszone komen fietsers op de eerste plaats. Motorvoertuigen (auto’s, bromfietsen, bestelwagens, motorfietsen, vrachtwagens) mogen er wel rijden, maar ze zijn er als het ware te gast.

In een fietszone is de snelheid beperkt tot 30 km/u. Dat geldt voor al het verkeer, ook voor de fietsers zelf. De snelheidslimiet geldt altijd, dus ook als er geen fietser te zien is. 

Motorvoertuigen mogen fietsers niet inhalen, ook niet als de weg daarvoor breed genoeg is (met uitzondering van prioritaire voertuigen met sirene en zwaailicht). Verder blijven alle andere regels gelden in een fietszone. Zo moet er bijvoorbeeld nog steeds voorrang verleend worden aan het verkeer dat van rechts komt.

Elektrische fietsen, e-steps en speedpedelecs worden gezien als fietsen in een fietszone. Ook voor hen geldt de maximumsnelheid van 30 km/u. Fietsers mogen andere fietsers inhalen, zolang ze onder de snelheidslimiet blijven. Fietsers mogen ook motorvoertuigen inhalen. Dat moet wel gebeuren langs links en enkel als het veilig kan.